Investoinnit kaupungin elinehto
[Julkaistu KD-lehdessä 3/2021]
Koronan myötä valtion ja kuntien talous on ajautunut ahdinkoon. Hätähuutojen lisäksi keskusteluun on noussut myös hätäisiä ratkaisuehdotuksia. Yhden tällaisen mukaan kaupunkien tulisi säästää rahoja lykkäämällä investointejaan.
Reaktion inhimillisyydestä huolimatta kaupungin rahojen jemmaaminen patjan väliin olisi kohtalokas virhe. Vanhan kuntataloutta koskevan lainalaisuudenkin mukaan kuntataloudessa on toimittava suhdanteiden vastaisesti. Talouskasvun aikana säästetään ja laskusuhdanteen aikana investoidaan. Näin siksi, että investoinnit synnyttävät työpaikkoja ja niistä kaupungille kertyviä verotuloja sekä vähentävät työttömyydestä aiheutuvia sosiaalikuluja. Investoinnit siis luovat pohjan paremmalle huomiselle.
Tätä pohjaa ei kuitenkaan luoda millä tahansa investoinneilla. Miten kaupunkien lukuisia investointeja sitten tulisi lähestyä ja ratkoa? Ensinnäkin kaupunkia on tarkasteltava ja kehitettävä kokonaisuutena. Investointeja pohtiessa on löydettävä ratkaisuja, jotka tukevat kaupungin kokonaisvaltaista kehitystä, lisäävät kaupunkilaisten hyvinvointia pitkällä aikavälillä ja hyödyttävät mahdollisimman suurta osaa kaupunkilaisista.
Toiseksi, investoinnin taloudellisia vaikutuksia tulee tarkastella pelkkää hintalappua laajemmin. Investoinnin luomat työpaikat sekä vaikutukset verotuloihin ja yritystoimintaan on huomioitava. Lisäksi velanmaksun aikataulu, korkotaso ja kaupungin yleiset talousluvut on osa päätöksen vaikuttavaa kokonaisuutta. Kolmanneksi, investoinnit on priorisoitava. Kouluihin, päivä- ja vanhainkoteihin sekä teihin investointi on selkeästi välttämättömämpää kuin uuden kylpylän tai huvipuiston rakentaminen. Perusasioiden on oltava kunnossa ennen mukavuuksiin investoimista.
Kaupungin investointeja linjatessa tarvitaan siis harkintaa ja kokonaiskuvan hahmottamista. Kalliisiin hutilaukauksiin ei ole koskaan varaa, mutta varaa ei ole olla investoimattakaan. Vaikka investoinnit ja palvelujen kehitys asetetaan usein vastakkain, ovat ne todellisuudessa saman kolikon eri puolia. Ilman työllisyyttä, hyvinvointia ja yritystoimintaa tukevia ratkaisuja meillä ei ole pian palveluitakaan. Investoinnit ovat kaupungin elinehto.