“Afrikan tähti -lautapelit kerätään pois Turun päiväkodeista”
Tässä ei ole mitään järkeä.
Aiheen esille nostanut kannanotto tuli somessa minuakin vastaan, mutta ajattelin, etten kirjoittaisi aiheesta mitään. Ajattelin, ettei tuosta seuraa mitään. Olin näemmä väärässä.
Afrikan tähti -lautapeli on yksi parhaista lautapeleistä, joita lapsena pelasin. Kertaakaan ei mieleeni tuolloin tai sen jälkeen ole noussut ajatus pelistä rasistisena. Sen sijaan peli oli jännittävä, mielenkiintoinen ja riittävän simppeli lapsellekin pelattavaksi. Se myös opetti ja lisäsi ymmärrystä varsin kaukaisesta kulttuurista ja maanosasta. Lisäksi se osaltaan herätti minussa kiinnostuksen Afrikkaa kohtaan. Tuo kiinnostus on johtanut mm. siihen, että olen asunut Afrikassa pariin otteeseen useamman kuukauden ajan.
Sekä Ghanassa että Swazimaassa sain omalla pienellä panoksellani olla auttamassa paikallisia niin koulu- kuin järjestömaailmassa. Tein mm. ammattikorkeakoulun päättötyöni swazimaalaiselle järjestölle. Lisäksi sain oppia tuntemaan molempien maiden historiaa ja kulttuuria sekä tutustua upeisiin paikallisiin ihmisiin, joista monesta tuli ystäviäni. Kahden kanssa olen viimeksi tänään vaihtanut kuulumisia.
Olisi liiallista sanoa, että yksi lautapeli vei minut Afrikkaan. Pienen kipinän se varmasti aiheutti. Ihan yhtä lailla kuin esimerkiksi Avara Luonto -ohjelma, joka vei pienenä usein matkalle Afrikan luonnon ihmeelliseen maailmaan. Väkisin pohdin nyt, pitäisikö tuokin ohjelma kieltää, sillä antaahan se epätasapainoisen kuvan Afrikasta kuvaamalla vain sen luontoa ja eläinlajistoa? Eihän Afrikka toki ole pelkkää savannia ja sademetsää elefantteineen, hämähäkkeineen, käärmeineen ja suurpetoineen.
En halua kenenkään kokevan rasismia. En halua kenenkään tulevan loukatuksi. Näin uskon itseni lisäksi valtaosan ajattelevan. Samalla näiden "institutionaalisen/rakenteellisen rasismin" väittämien kohdalla olen ihmeissäni. Rasismia tunnutaan löytävän kaikkialta. Asioista ja paikoista, joissa sitä ei tulisi mieleenkään olevan. Ehkä en vain ole tarpeeksi hereillä havaitakseni sitä? Liian vähäisistä yöunista huolimatta en usko siihen.
Sen sijaan tämän väitetyn rasismin löytäminen vaatii yhteiskunnan katselemista tietynlaisten lasien läpi. Lasien, joilla koko länsimainen yhteiskunta nähdään rakennetun sortavien ja rasististen käytänteiden pohjalle. Mutta ehkä tämä on vain ylireagointia yksittäiseen uutiseen? En usko siihenkään, sillä näitä yksittäisiä uutisia on tullut viime vuosien aikana ulos yksi toisensa perään.
Eikä se ole sattumaa, vaan selkeän syy-seuraus -suhteen tulos. Jos nimittäin sorto ja rasismi ovat yhteiskunnallisen puumme juuret, on luonnollista löytää tuon puun ”hedelmiä” aivan arkisistakin asioista. Jos koko yhteiskunta on kyllästetty sorrolla ja rasismilla, on kaikesta yhteiskuntaan kuuluvasta löydettävissä viitteitä niistä.
En ole useinkaan tästä aiheesta kirjoittanut, koska en ole lähtenyt tästä syystä politiikkaan. Mutta yhtäällä tämänkaltaisten uutisten ja toisaalta oman kulttuurimme maahan polkemisen (taannoiset koulutapaukset, joissa kristillistä tematiikkaa sisältäneet tapahtumat haluttiin sensuroida) johdosta en voi olla hiljaa.
Kaikki nuo ulostulot ovat nimittäin väitteitä yhteiskunnasta ja siitä todellisuudesta, jossa elämme. Väitteitä, joiden kanssa en ole samaa mieltä. Ja kuitenkin niiden perusteella pyritään muovaamaan yhteiskuntaa niin laajemmassa kuin tämän uutisen kaltaisessa paikallisemmassa kuvassa. En voi olla vaiti.
Tämä aiemmin todettu sortavan ja sorretun sommitelma ei tietenkään ole mikään uusi ajatus. Sen perustana olevat marxismi ja sosialismi nojaavat juuri siihen. Selvää on myös se, että nämä yksittäisten pelien kieltämiset eivät riitä. Yksittäisen kiellon sijaan lopullinen tavoite on itse järjestelmän kumoamisessa. Eihän mikään muu ratkaise todellista ongelmaa eli sitä, että koko yhteiskunta on rakenteiltaan sortava ja rasistinen.
Ongelma tässä on vain se, ettei se pidä paikkaansa. Yhteiskuntamme ei ole pohjimmiltaan sortava ja rasistinen. Kyseinen väite yksinkertaistaa historiaa ja on seurausta vinoutuneesta ihmiskäsityksestä. Lisäksi marxismin ja sosialismin epäkohdat on jo historiassa havaittu (tilaa säästääkseni en niitä lähde tässä listaamaan).
Se, että Afrikan tähti -pelin näkee rasistisena, peilaa enemmän katsojan tapaa katsoa maailmaa kuin peliä itseään. On valitettavaa, jos niin monelle lapselle ilon hetkiä tuottanut peli voi aiheuttaa joillekin noin pahan mielen.
Se ei kuitenkaan ole syy viedä peliä pois Turun päiväkodeista. Väitän nimittäin, että valtaosa turkulaisista ei pidä Afrikan tähti -peliä rasistisena. Valtaosalle pelin pelaaminen ei herätä negatiivisia ajatuksia. Miksi peli siis pitäisi poistaa päiväkodeista? Millä mandaatilla tällainen päätös tehdään?
Epäoikeudenmukaisuutta ja vääryyttä maailmassa on. Rasismiakin kiistatta. Ihminen osaa olla altruistinen ja tehdä hyvää, mutta yhtä lailla erehtyväinen, epäonnistuva ja itsekäs. Niin historian sivuilta kuin nykymaailmastakin on nähtävissä, että ihminen osaa pahimmillaan olla myös todella julma toista ihmistä kohtaan.
Siksi meillä on toimielimet ja viranomaistahot, jotka varmistavat sen, että vääryydet oikaistaan, rikoksista rangaistaan ja ihmisiä kohdellaan hyvin ja oikein. Yhteiskuntamme ei varmasti ole täydellinen, mutta se ei myöskään ole rakenteiltaan sortava ja rasistinen. Eikä Afrikan tähti -peli ole jäänne tai viittaus johonkin sellaiseen.
Tätä yhteiskuntaa rakentavat ja näitä paikallisia päätöksiä tekevät päättäjät, jotka valitaan jälleen alue- ja kuntavaaleissa. Huhtikuussa päätämme, millaiset päättäjät kuntiamme ja hyvinvointialueitamme seuraavat vuodet ohjaavat.
Tehdään viisaita valintoja, jotta saamme myös viisaita päätöksiä.