Suomen kokonaishedelmällisyysluku vuonna 2024 oli 1,25. Luku on arvio siitä, montako lasta keskimäärin nainen saa elämänsä aikana. Viime vuoden lukema on mittaushistorian alhaisin ja selvästi sekä väestön nettouusiutumislukua (2,1) että naapurimaidemme ja EU:n keskiarvoa alhaisempi.
Suomi kuuluu lisäksi maailman ikääntyneimpiin maihin. Suomessa kuoli viime vuonna yli 14 000 ihmistä enemmän kuin syntyi. Maamme väestö toki kasvoi, mutta vain maahanmuuton johdosta.
Suunta on kestämätön. Väestörakenteen kriisi on yhteiskuntamme kohtalonkysymys. Tarvitsemme lisää lapsia, jotta voimme turvata hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuuden. Haastetta ei ratkaista yksin politiikan kentällä, mutta perhemyönteisillä päätöksillä voimme luoda nykyistä paremmat edellytykset perheen perustamiselle ja lasten saamiselle.
Ratkaisuksi usein esitettävä työperäinen maahanmuutto voi tuoda hetkellistä helpotusta, mutta sillä ei ylletä ongelman juurisyihin. Puolet työperäisistä maahanmuuttajista poistuu maasta viiden vuoden sisällä tulostaan. Perheellisyys on keskeinen tekijä siinä, että työn perässä muuttaneet pysyvät kauemmin Suomessa.
Yhden kaupungin ei ole mahdollista ratkaista koko Suomen haasteita, mutta suurena kaupunkina Turku voi silti toimia suunnannäyttäjänä.
Suuntaa voimme näyttää muun muassa seuraavin tavoin:
📍 Otetaan kotihoidontuen kuntalisä käyttöön! Muovataan muiden kuntien kokemusten perusteella Turulle oma kuntalisän malli.
Kotihoidontuen kuntalisällä kyetään tarjoamaan vanhemmille vapautta valita ja päättää lastensa hoidosta. Kuntalisä toisi myös osaltaan helpotusta henkilöstön saatavuusongelmiin. Kotihoidontuen kuntalisä on lisäksi taloudellisesti kannattavaa. Keskimääräinen alle 3-vuotiaasta maksettava kotihoidontuen kuntalisä maassamme on 189 €/kk. Kunnallisen varhaiskasvatuksen kustannus veronmaksajille on sen sijaan noin 1300 €/kk per alle kolmivuotias lapsi.
📍 Enemmän perheasuntoja! Nostetaan perheasuntojen velvoittavaa määrää nykyisestä ja rakennetaan asuntoja monipuolisesti ympäri kaupunkia.
Liian moni turkulaisperhe on muuttanut naapurikuntiin siksi, ettei Turusta ole löytynyt sopivaa asuntoa sopivalla sijainnilla. Perheasuntojen velvoittavaa määrää asuntotuotannosta nostettiin tällä kaudella, mutta sitä tulisi nostaa edelleen nykyisestä 25%:sta. Lisäksi perheasuntoja on rakennettava monipuolisesti niin sijainnin kuin asuntotyyppien suhteen. Perheasunnoiksi määritellään Turussa asunnot, joiden koko on 63m2 – asuntotuotannossa on varmistettava, että tarjolle tulee riittävästi myös tuota suurempia asuntoja.
📍 Lasten ääni kuuluviin! Edistetään lapsivaikutusten arviointia ja lapsibudjetointia päätöksissä sekä huomioidaan lasten ja nuorten näkemykset päätöksenteossa.
📍 Kunnostetaan päiväkodit ja koulut! Pidetään kaikissa muutoksissa heidät, joiden arkeen päätökset eniten vaikuttavat, mukana prosessissa.
Turku investoi päiväkoteihin ja kouluihin historiallisen paljon seuraavien vuosien aikana. Tämä on luonnollisesti hieno asia, mutta samalla seurausta siitä, ettei päiväkotien ja koulujen tehty mitään päätöksiä muutamaan vuosikymmeneen. Nyt puramme tuota korjausvelkaa kertaheitolla ja korkoineen. Kiireestä huolimatta emme saa tinkiä avoimuudesta ja turkulaisten kuulemisesta. Pidetään siis uudisrakentamisen, peruskorjausten ja väistötilaratkaisuiden suunnittelussa heidät, joiden arkeen päätökset eniten vaikuttavat, mukana prosessissa.
📍 Nostetaan lapsi- ja perhemyönteisimmän kaupungin tavoite yhdeksi Turun kärkihankkeista.
Turun seuraavassa pormestariohjelmassa päätetään kaupungin vuosien 2025-29 valtuustokautta sitovista suurista linjoista. Nostetaan lapsi- ja perhemyönteisimmän kaupungin tavoite yhdeksi ohjelman kärkihankkeista ja lähdetään päämäärätietoisesti toteuttamaan tuota tavoitetta. Näin Turku näyttäisi suuntaa muulle maalle – kuten jo niin monta kertaa aiemminkin historiassa.
Lopuksi on todettava, että syntyvyyden äkillinenkin nousu toisi väestörakenteen kriisiin helpotusta vasta pidemmällä tähtäimellä. Tarvitsemme välttämättä myös tähän hetkeen helpotusta tuovia toimia. Ne tarjoavat kuitenkin vain hetken huumaa, jos emme samalla vastaa alhaisen syntyvyyden haasteeseen tekemällä perhemyönteisiä päätöksiä.
Kristillisdemokratia rakentuu ajatukselle perheestä yhteiskunnan perusyksikkönä. Perheen hyvinvointi, mutta myös pahoinvointi, vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Pidetään siis perheiden puolta ja perheistä huolta ja tehdään Turusta Suomen lapsi- ja perhemyönteisin kaupunki!